Follow by Email

Translate

"Menulis bukan suka-suka, menulis bukan kerja gila, menulis harus ada rasa; gerak hati ilham Sang Pencipta."

Filem Pendek: Interpretasi Generasi Muda

Ahad, 15 September 2013


Dunia wayang atau dipanggil layar lebar sudah lama berakar umbi di Malaysia sejak sekian lama. Budaya ini walaupun mendapat pelbagai reaksi antara golongan agamawan namun tetap menjadi tradisi yang tidak lapuk dek hujan dan tidak lekang dek panas.

Dunia perfileman sebenarnya adalah salah satu medan penting untuk mencambahkan pemikiran bangsa. Lihatlah bagaimana Dunia Hollywood dan Bollywood menguasai pentas dunia hingga memberi kesan yang mendalam terhadap dunia 'Melayuwood' hari ini.

Jika dahulu, rakyat perlu beratur panjang di panggung wayang untuk menikmati sebuah filem. Namun kini, teknologi telah menjadikan dunia hanya di hujung jari. Impaknya, dunia maya mula menguasai dunia perfilemen zaman modenisasi.

Maka, terhasillah berjuta-juta paparan video di laman sesawang youtube. Fenomena luar biasa ini sudah menjadi satu budaya baru yang mampu memberikan kesan jangka masa yang panjang terhadap bola fikir generasi hari muda pada masa hadapan.

Melihat kepada perkembangan ini, penulis merasakan anak muda kita sangat kreatif dan punya idea dan bakat terpendam. Sekiranya didorong dengan betul, maka industri ini bakal memperkenalkan Malaysia sebagai penyumbang gagasan besar untuk dunia. (Mungkin terlalu berharap)

Tanpa kita sedari, hanya dengan mempopularkan filem pendek di youtube sudah menjadi iklan yang berkesan untuk menanam nilai murni apatah lagi nilai Islam dalam jiwa generasi hari ini.

Fikirkan, sekali penonton bersetuju dengan fahaman baik yang anda gagaskan dalam filem pendek tersebut, kemudian disusuli dengan pengamalan yang konsisten, maka natijahnya, pahala dan redha Allah berbalik semula kepada anda.

Oleh yang demikian, bikinlah filem pendek yang benar-benar menjana minda dan mengharmonikan akhlak. Jadikan medium baru ini sebagai lantai ibadah. Semoga lebih banyak mesej Islam dapat disalurkan melalui filem pendek seperti ini.- Insya Allah.

MHT: Ada idea tetapi tidak kamera. Modal pun belum ada :)

0 Komentar:

Catat Ulasan

"Guru Inovatif Melonjakkan Transformasi Pendidikan Negara."

Buat insan bernama guru, tulus dari nubari... teddybear sorry
Related Posts with Thumbnails