Follow by Email

Translate

"Menulis bukan suka-suka, menulis bukan kerja gila, menulis harus ada rasa; gerak hati ilham Sang Pencipta."

TIPS MENDAKI BUKIT BROGA

Sabtu, 22 September 2012

42 Komentar
"Pinjam gambar sekejap, Datuk."
Di mana Bukit Broga? Salah sebuah bukit yang pernah menjadi latar gambar pra perkahwinan Datuk Dr. Sheikh Muszaphar Shukor dan Dr. Harlina. Lets google it! [klik]

1. Cuti Hari Malaysia yang lalu, saya penuhi dengan aktiviti yang sihat. Bukan seperti sesetengah anak muda yang berpeleseran sesuka hati. Demi mengambil semangat patriotik (bukan politik!), saya cabar diri mendaki Bukit Broga.
 
TIPS! Rancang perjalanan. Perhatikan cuaca. Jangan pergi selepas waktu hujan. Jangan lupa solat Subuh awal waktu. Lakukan zikir, wirid atau hizib. Berdoa agar ekspedisi tidak mendatangkan musibah. Bertawakkallah kepada Allah.
2. Pagi sebelum bertolak saya hanya mengambil sedikit sarapan. Cukup sekadar roti dan susu Anlene kerana baik untuk tulang dan tenaga.

TIPS! Ingat, sedikit sarapan dan bukan makan tengah hari!

3. Cuaca sangat baik. Bersama tiga lagi kenalan, saya memulakan perjalanan riadhah ini dari Seremban pada jam 7.30  pagi.

TIPS! Jika ingin melihat matahari terbit dari puncak bukit, anda perlu mendaki seawal jam 6.30 pagi. Pakai baju (t-shirt) yang nipis tetapi menyerap peluh. Bawa bersama sehelai tuala Good Morning dan sebuah beg galas kecil untuk mengisi air mineral atau 100 Plus.

4. Tidak sampai setengah jam, kami tiba ke kaki Bukit Broga.

TIPS! pandu kereta dengan berhati-hati kerana anda akan menempuh jalan kampung yang sunyi. Jalannya bengkang - bengkok seperti jalan Bukit Putus yang lama atau jalan Cameron Highland. Pastikan kereta diservis dengan sempurna.

5. Kelihatan banyak kenderaan sudah memenuhi lot parkir (kawasan ladang kelapa sawit). Lalu kami mengambil keputusan untuk meletakkan kenderaan di luar kawasan iaitu di bahu jalan.

TIPS! Jika berkehendakkan tempat yang redup, bolehlah meletakkan kenderaan di kawasan parkir tersebut dengan bayaran RM2 (dalam ladang sawit pun kena bayar!)

6. Kami memulakan pendakian kira-kira jam 8.00 pagi (dengan semangat perwira). Saya dengan yakinnya memakai baju sweater kerana merasa sejuk di pagi hari.

TIPS! Jangan berangan hendak memakai sweater tebal kerana anda akan 'terbakar' ketika mendaki nanti! Sebaik-baiknya lakukan sedikit regangan otot atau senaman ringan sebelum mendaki untuk mengelakkan kekejangan otot.

7. Ketika mula mendaki, kami bertembung dengan berduyun-duyun pendaki yang sedang turun. Dari anak kecil hinggalah warga emas. Bibir mereka murah dengan senyuman. Wajah mereka cukup tenang dan bercahaya.

TIPS! Jangan tertipu!

8. Kami memulakan langkah dengan BISMILLAH dengan niat ibadah kerana Allah. Menurut kawan yang berpengalaman, Broga tidak terlalu curam seperti Gunung Datuk (tidak terlalu...)

TIPS! Pakai kasut yang selesa dengan kaki anda. Jangan menggunakan kasut yang berat dan sudah haus tapaknya.

9. Memang ramai yang berada di sepanjang trek, Mungkin kerana musim cuti. Jadi kami tidak merasa sunyi.

TIPS! Ketika mendaki, Jangan leka dengan telefon bimbit, i-pad dan seumpama denganya. Jangan sumbat telinga dengan earphone kerana dikhuatiri anda tidak mendengar panggilan rakan atau hilang imbangan badan di tempat tinggi (sains dan biologi =)

10. Kami berhenti di beberapa kawasan landai. Kami mengambil peluang untuk berehat sebentar sambil minum air 100 Plus. Kami meyaksikan pemandangan yang sangat menarik dan berbeza di setiap hentian tersebut. Udaranya sangat segar. Dari kejauhan, kami dapat menyaksikan barisan pendaki sedang menuju ke puncak ibarat semut yang sedang pulang ke sarang.

TIPS! Jangan berhenti berehat terlalu lama kerana dikhuatiri akan cepat letih dan 'malas' untuk meneruskan pendakian. Jangan terlalu teruja untuk mengambil gambar pada hentian pertama!

11. Pendakian Broga tidak memerlukan kami masuk ke kawasan hutan yang tebal. Kami cuma menempuh kawasan hutan di kaki bukit. Apabila tiba di satu tahap, trek laluan lebih terbuka dan hanya bertemankan lalang yang meninggi di kiri dan kanan.

TIPS! Jika kawasan licin, berpaut pada akar pokok dan ikut tanah yang bertangga (terbentuk hasil pendakian beribu-ribu umat manusia yang telah mendaki)

12. Sebelum sampai ke puncak, kami perlu melalui kasawan batu yang curam. Untungnya, seutas tali sudah tersedia di situ.

TIPS! Seorang perlu naik dahulu ke atas dan menarik yang lain dengan tangan. Inilah pentingnya membawa kawan atau pergi dalam kumpulan.

13. Kira-kira empat puluh minit pendakian, kami tiba di puncak Broga. Menurut kawan yang berpengalaman, pendakian tersebut sebenarnya cuma memakan masa selama dua puluh minit jika tidak banyak berhenti. Kawasan puncaknya tidaklah terlalu luas dan dipenuhi dengan batu-batu besar. Kami perlu memanjat batu-batu tersebut untuk melihat suasana sekeliling. Sungguh sayup dan menakjubkan.

TIPS! Ucapkanlah  ALHAMDULILLAH tanda syukur dan SUBHANALLAH sebagai pujian terhadap keindahan ciptaan Allah.

14. Masa untuk mengeratkan silaturrahim! Kami melabuhkan punggung, meneguk air dan bersembang sepertimana yang dilakukan oleh pendaki-pendaki yang telah tiba lebih awal. Kelihatan beberapa buah Jalur Gemilang sudah terpacak di situ. Terdapat pula sebuah papan tanda bertulis "Puncak Broga 400M" (tingginya..? =) Sebelum turun, kami bergambar beramai-ramai di puncak tersebut (Maaf, gambar privasi =)

TIPS! teruskan bacaan kerana kami belum turun lagi...

15. Setelah hilang penat, kami memulakan perjalanan turun. Laluannya tampak lebih mudah. dalam perjalanan, kami bertembung dengan beberapa individu yang muntah dan kelihatan lemah tidak berdaya. Mereka adalah golongan muda. kami juga bertembung dengan beberapa individu yang pernah naik dan turun sebanyak lebih lima kali berturut-turut! Yang menakjubkan, mereka bukanlah golongan muda remaja tetapi warga emas yang bersemangat waja. Oleh itu, kami jadi 'malu' untuk letih dan meneruskan perjalanan.

TIPS! pasang niat untuk datang semula.

16. Terdapat dua trek untuk turun dan kami memilih jalan yang berlainan kerana perasaannya lebih berbeza.

TIPS! Pastikan jarak perjalanan anda dengan rakan tidak terlalu jauh kerana perjalanan turun lebih mudah dan pantas. Hati-hati kerana anda akan mudah jatuh. jangan terus berlari ke bawah tetapi berjalan ke arah kiri dan kanan (zig-zag)

17. Setelah tiba di kaki bukit semula, kami merasakan lebih sihat. penat kami tidak menyakitkan. kami tidak mengalami sakit lutut atau otot. Inilah hadiah Allah agaknya apabila kita berniat ibadah.

TIPS! Terdapat sebuah taman arnab bertentangan dengan lot parkir (ladang kelapa sawit RM2!) Anda boleh bermain-main dengan arnab dan menunggang kuda di kawasan tersebut dengan bayaran yang tertentu.

MHT: Apabila turun di kaki bukit nanti, jangan lupa 'senyum' pada pendaki yang baru hendak naik! Selamat mendaki =)

Panas! ENGINEER HINA GURU!

Selasa, 11 September 2012

4 Komentar
Buku latihan murid sudah selesai ditanda. Buku rekod mengajar juga telah siap disi dengan idea dan perancangan untuk esok. Hari sudah lewat petang tetapi teman-teman masih berbaki di bilik guru. Menggeliat. Letai dan kantuk bercampur menjadi satu.
 
Setelah menyelesaikan tugasan, saya buka laman sesawang. Nama sahabat tertera di capaian. Saya senyum. Tetapi tidak lama.
 
Sahabat yang baik hati tadi telah menghantar link pada saya. Alamat URL itu saya klik.
 
Usai membaca artikel itu, saya bungkam. Kecewa sebetulnya. Di zaman yang serba maju dan bertamadun ini, masih terdapat golongan yang masih pesimis dengan kerjaya guru. Realitinya, salah satu punca kita semua berjaya adalah hasil didikan guru. Malahan, profesion perguruan sudah mencapai tahap gemilang dan dibanggakan di Malaysia.
 
Saya berpendapat demikian bukan kerana saya seorang guru. Tetapi selaku makhluk yang meyakini ilmu yang datang daripada Allah, pastinya tidak tergamak untuk menghina dan merendah-rendahkan martabat seseorang yang bergelar guru atau pendidik.
 
Menurut sumber, artikel asal tentang penghinaan itu sudah dipadam. Ada yang berkata blog penghinaan itu juga sudah dihapuskan. Wallahu a'lam. Saya kurang pasti.
 
Apa yang menarik, terdapat pula satu komentar daripada seorang hamba Allah yang membidas penghinaan itu dengan cara yang bijak! Maka, saya perturunkan link dan artikel di bawah untuk berkongsi 'rasa' yang sedang saya hadapi. (Bagi teman guru baca: yang sedang kita hadapi)



Inilah blog yang dikatakan sudah dipadamkan (delete).


Panas bca entry nie!!!!

Untung laa sape jadi cikgu

assalamualaikum

entry kali ini mungkin akan menyebabkan aku akan dicemuh masyarakat. tapi ini adalah pendapat peribadi aku dan aku rasa bukan setakat aku je rasa menda ni.

kerja as a cikgu. of course la dihormati.tapi bagi aku.. kalau cikgu tu betul-betul berkualiti barulah wajar dihormati.

"eh yana, kurang ajar la ang...dulu kalau ang tak sekolah, belum tentu ang boleh jadi engineer sekarang ang tau dak?"
-yup, memang kalau aku tak pergi sekolah dulu, takde cikgu yang mengajar semua..belum tentu aku jadi engineer sekarang tapi disini, apa yang aku nak tekankan adalah...betapa beruntungnya menjadi seorang cikgu

1. gaji basic je dah almost 2K, tu pun paling sikit la kot, tak termasuk elaun-elaun tambahan lagi. seriously untung. kerja masuk pukul 7.30 pagi balik pukul 4.30 petang (tu pun paling lambat la tu) selalu pukul 2 je cikgu-cikgu dah balik. takde kerja dah nak buat.kalau nak di bandingkan dengan operator kilang yang kerja 8jam or 12 jam, 7pagi masuk, pukul 7 malam baru nak balik..gaji? basic 7ratus...plus overtime dapat la hampir 1.6K. untunglaa sapa jadi cikgu..oh, aku banding dengan operator ok..bukan dengan engineer mahupun manager...yang tu pergi gelap, balik pun bergelap jugak!

2. cuti berlambak+kerja half day. tu pun cikgu-cikgu ada annual leave lagi. kursus pulak dijalankan pada hari persekolahan. isk, untung ye jadi cikgu? dah la kerja setengah hari je. cuti banyak, gaji masyuk. cuti ujung tahun..gaji jalan..wahh..tu pun ade jugak la cikgu-cikgu yang memberontak bila timbalan menteri pelajaran, Datuk Wee Ka Siong bagi cadangan guru kerja 9jam..adoyai...cikgu-cikgu ni sebenarnya ikhlas ke tidak bekerja ni..."aip, ceyana, keihlasan seorang guru tak boleh dipertikaikan, kang cikgu tak halalkan ilmu yang dia bagi baru tahu!"
-aku nak bidas, kalau tak nak halalkan..nampak sangat dah mengajar tu tak ikhlas.

3. cikgu cikgi ni siap mengupdate blog, jual barang online, bukak bisnes sana sini, bukak butik and macam-macam lagi..and yang paling tak boleh blaaahhhhhhhhhhhhh...cikgu-cikgu bukak pusat tuisyen sendiri. ok, yang ini paling tak best bagi aku. ye la..kalau kat sekolah, kenapa tak nak bagi all out?kenapa hanya 5-10 orang student je yang dapat skor subjek yang kau bukak kelas tuisyen tu and kenapa untuk budak-budak tuition ekau, dorang boleh score (most budak tuition datang dari sekolah-sekolah yang berbeza kan?). dan selalunya secara keseluruhan, budak-budak tuition ni susah nak fail exam dowang, tapi student dalam sekolah..ada je yang fail..tambah-tambah subjek add maths?! adakah itu taktik pemasaran?sangat teruk kan cikgu-cikgu ni?
dulu masa aku student, mana nak realize sangat dengan semua ni.. minda seorang student hanya nampak cikgu je sebagai idol. "wah...terer gila cikgu ni selesaikan masalah add maths ni", wah...cikgu ni pandai la manipulate ayat", "cikgu ni pandai la selesaikan masalah fizik ni' blablabla...but, now bila aku dah kenal erti duit, dah kenal erti masa..baru aku sedar.."wah, untungnya jadi cikgu, kerja senang, gaji banyak, orang kagum, disegani".."soklan add maths ni lagi senang kalau kita guna kaedah ni, fizik ni lagi mudah kalau guna cara ni..sains ni fakta, maths ni banyak buat latihan, kau dah boleh paham. sejarah ni kau kena rajin membaca, bahasa melayu ni kau kena baca selalu..semua ni ada kat sekeliling kita. "

mungkin ramai cikgu-cikgu yang kata mana ada kerja kami senang?
"Malahan guru sudah menjadi ‘multi purpose’ kerana semua perkara guru terpaksa lakukan.

“Guru juga pemandu Ambulan jika pelajar sakit, menjadi polis trafik ketika pelajar keluar sekolah, pengawal disiplin, pegawai kewangan kalau ia guru kelas, menjadi kerani untuk masuk markah," kata ahli jawatankuasa PAS, Idris Ahmad dalam satu kenyataan media. sumbermulti purpose? iye ke? kalau bab hantar murid ke hospital tu, aku rasa semua cikgu berlumba-lumba nak tolong menghantar..ye la, nanti dapat skip kelas, tak payah nak mengajar..manjadi polis trafik? setakat setengah jam selepas waktu persekolahan, takkan tu pun nak berkira and tak salah aku, banyak sekolah sekarang dah ada pak guard dan pak guard ni yang bekerja sebagai polis trafik. pegawai kewangan?ehem-ehem..kalau duit kelas, ketua bendahari yang jaga..tu pun student sendiri, kalau nak kata duit yuran...yuran persekolahan dan yuran peperiksaan dah pun dimansuhkan..menjadi kerani untuk masukkan markah???aku sendiri as a student pernah buat kerja ni..cikgu suruh..so what?maknanya cikgu aku dulu?curi tulang?ermmm..ye la,,beliau curi tulang dan student still anggap cikgu mereka cikgu terbaik..padahal.......!@#$%^

banyak benda yang aku rasa cikgu ni snagat beruntung. so para cikgu sekalian, tolonglah bagi yang terbaik kepada anak bangsa ye..

aku sangat salute kalau cikgu tu menjadi seorang cikgu disebabkan oleh minat dia yang mendalam.dimana dia sedar akan tanggungjawab dia, mengajar sampai budak yang tak minat belajar jadi rajin dan pandai. budak yang ****h jadi cerdik, budak yang asalnya keluarga miskin tapi berjaya tanggung keluarga, budak yang terbela nasibnya kerana cikgu fightkan biasiswa untuk pelajar tu, budak yang bermasalah menjadi seorang yang berdisiplin, budak yang lemah dibimbing menjadi perkasa, budak yang lembab dapat menguasai ilmu teknikal, budak yang hilang akhlak jadi manusia bertakwa. yes. yang ni betul seorang guru.

kepada guru-guru sekalian, please la..stop baca blog, stop main facebook, stop buat tuition kalau niat nak cari wang tambahan dan bukannya nak memajukan anak bangsa, stop la jual shawl, jual supplement bagai...jadilah cikgu yang terbaik...

isk, kalau nak complain pasal kerja cikgu pulak..aku rasa lagi panjang la entry ni..

Notakaki: Perlukah menghina profession guru!!!!...adussss.....lupa daratan betul "enjin air" nie..

 
ANTARA JAWAPAN BALAS YANG BERNAS!
Untung Lah Sapa Jadi Suami Cikgu

Sebagai pekerja swasta dalam industri perkapalan dan berbini seorang cikgu, aku merasa untung menjadi laki seorang cikgu sebab hari-hari aku pergi sekolah hantar bini depan pintu pagar. Dalam sekolah tersebut ada 1500 pelajar dan cikgu-cikgu lebih kurang 100 orang barangkali. Cikgu-cikgu cun sama manis-manis serta bujang dalam 4-5 orang sekali sekala aku dapat usha sepintas lalu tiap-tiap pagi. Belum termasuk awek yang jual nasi lemak depan simpang sekolah. Untung la aku dapat tayang muka hari-hari depan depa semua.

Sebagai cikgu kaunseling, gaji bini aku banyak habaq hang! Kerja dia jaga budak-budak sekolah saja. Senang habaq hang! Kalau budak-budak ada masalah lari dari rumah, boyfren & girlfren merajuk, mak bapak tak bagi kasih sayang penuh dan masalah menari Gangnam style semua bini aku boleh cover. Pehhh. Terer gila nak habaq kat hang! Itu belum termasuk budak-budak nak bunuh diri sebab boyfren dah ada awek kat sekolah lain. Senang kan kerja dia? Senang kan? Nampak?

Untung la sapa jadi laki cikgu sebab aku akan dengaq dia bercerita tentang kerja dan masalah budak-budak sekolah. Sampai malam pun ada mak bapak yang rajin talipon bini aku tanya tentang masalah anak-anak depa. Untung la sebab kadang-kadang bini aku yang talipon depa. Bil talipon? Takpa, aku ada, aku boleh bayaq. Gaji aku tak la banyak macam Engineer. Tapi ada la duit serba sikit. Kalu tak cukup, gaji bini kan ada. Lebih 2k sebulan. Gila hang! Banyak tu. Berbekalkan 2k lebih sebulan cukup-cukup buat belanja kat Pavillion. Tapi bini aku suka shopping kat Uptown saja. Untung kan? Kalu jadi Engineer mesti dapat shopping kat Paris sama London. Bil dan duit rumah, kereta sebagai laki, mestilah aku yang settle. Duit kereta proton sama rumah atas tanah aku boleh cover. Tapi tak sama la macam kereta engineer BMW sama rumah 5 tingkat macam engineer.

Cuti bini aku banyak oi habaq hang. Tiap kali cuti sekolah, bini aku cuti. Tapi dia tak mau cuti sebab kena pi kursus pulak. Punya la rajin cikgu ni kan? Bila dia nak bercuti, aku pulak kena kerja. Jadi dia sambung la kerja-kerja rumah, jaga anak dan macam-macam lagi kerja dan projek sekolah dia. Untung habaq hang! Aku balik rumah bini dah siap masak semua. Aku tak payah buat apa dah. Dia boleh jaga makan minum aku dari pagi sampai malam. Cuti dia habis macam tu saja kadang-kadang sebab aku tak dapat cuti. Senang jadi cikgu ni kan?

Untung la jadi laki cikgu sebab kadang-kadang bini aku kena marah dengan mak bapak budak-budak sebab mak bapak sekarang cakap cikgu yang jaga dan membentuk anak depa. Kalau silap semua salah cikgu. Kita kena salahkan cikgu atas semua masalah sosial sekarang. Masalah gangnam style jugak salah cikgu sebab cikgu yang banyak main facebook, youtube dan online shoping. Semua salah cikgu oi. Orang lain mana main fesbuk, update blog dan tutup blog. Nampak? Senang kan kerja cikgu?

Pengetua marah pun cukup senang. Nak menjadikan seseorang sebagai budak berguna kita serah saja pada cikgu, sebab engineer tak mampu nak mendidik anak bangsa. Kita bagi sama cikgu saja sebab kerja depa senang habaq hang. Apa duk gaduh? Sebagai engineer Liyana, doktor,engineer Liyana, menteri, Engineer Liyana,tokeh kilang taugeh, Engineer Liyana,drebar lori, kerani di pejabat engineer Liyana, tukang paip, makcik jual nasik lemak semua tak sama macam kerja cikgu. Semua kita ni kerja susah habaq hang. Gila betui! Mana ada masa nak didik anak bangsa. Kita bagi saja tugas sama semua cikgu. Cikgu kan kerja senang.

Untungnya aku sebab aku boleh jadi kaunseling sama bini aku bila dia ada masalah, aku bagi semangat sama bini aku. Untung la dapat luangkan masa dengan bini aku. Kalau bini aku kerja engineer macam Liyana, mungkin aku jumpak dia sebulan sekali saja. Gaji bini aku mungkin lebih dari gaji aku. Jadi aku tidak berkuasa penuh lagi sebab kuasa duit lagi power mungkin. Mungkin dia akan ada scandal dengan Datuk-Datuk dan Aaron Aziz mungkin. Mungkin dia suka ke Paris dan London untuk bershoping. Sebab itu aku suka dia jadi cikgu habaq hang. Cikgu kerja dia pi sekolah awal, balik sekolah pun awal. Jadi cikgu senang sebab mendidik anak bangsa adalah perkerjaan "PALING SENANG" dalam dunia ni.

Untung la sapa-sapa yang dah kerja sebenarnya. Untung lah kita ada duit makan. Untunglah kita kerja sebagai penyapu sampah sekali pun. Untung lah kita menjual nasik lemak tepi simpang. Untung lah kita kerja doktor dan kontraktor. Untung lah kita yang duduk kerja di Malaysia. Untunglah mat-mat bangla yang kerja untuk kita. Untung lah sapa-sapa yanag baru jadi engineer tu. Untung habaq hang.

Oleh itu, marilah kita semua jadi cikgu sebab kerja cikgu adalah yang paling "senang" dalam Malaysia ini. Sebab kerja Pegawai Perkapalan, Doktor, tukang buat roti canai, tukang basuh kapal terbang dan sebagainya adalah kerja-kerja yang susah. Yang paling susah kerja engineer. ada orang cakap engineer kerja susah. Tapi aku tak tau kerja engineer macamana, aku tak tau kerja cikgu macamana, aku tak tau kerja kerajaan macamana, yang aku tau kerja aku kat swasta ni pun ada susah dan ada senang. Nampak aku tengah update blog? Nampak tak kesenangan di situ? Nampak?

Sebenarnya semua kerja susah. Aku sebenarnya nak jadi SUPERMAN. Tapi nampak kerja dia pun boleh tahan susah. Kena terbang sana sini dan menyelamatkan dunia dari orang jahat. Bila aku pikir-pikir balik, susah pulak jadi Superman.

Oleh itu, aku rahsiakan identiti aku sebagai Superman sampai sekarang. Supaya aku ada masa untuk beribadat kepada Allah SWT dan meluang masa untuk keluarga aku.
MHT: Sungguh memalukan golongan profesional di Malaysia. Engineer tersebut sudah 'masuk air' agaknya...

Adakah Anda Masih Lagi Sahabat?

Selasa, 4 September 2012

0 Komentar

Dia sangat gembira bila anda datang mengucap salam kepadanya.

Dia akan menghabiskan masa bersembang bersama anda semasa dia senang.

Dia akan mendengar segala masalah dan berusaha membantu anda mengatasinya dengan harapan anda akan tetap ceria dan bahagia.

Dia akan menyimpan rahsia dan menjadi orang kepercayaan anda.

Dia sentiasa bersedia berkongsi masalah, idea dan cita-citanya di masa hadapan.

Dia akan risau apabila lama tidak bertemu dengan anda.

Sekarang...

Dia tidak kisah berapa lama anda menghilang dari pandangan mata.

Dia tidak ambil pusing segala masalah yang anda hadapi samada besar atau kecil kerana menganggap setiap orang mesti menghadapi masalah.

Dia lebih rela mendengar perkhabaran anda daripada orang lain.

Dia tidak suka berkongsi masalah dengan anda malah orang lain akan terlebih dahulu mengetahui perihalnya berbanding anda.

Anda tidak akan tahu lagi segala idea, harapan dan perancangan masa hadapannya.

Ketika itu anda akan sedar bahawa...

Anda bukanlahlah lagi sahabat kepercayaannya...

"Guru Inovatif Melonjakkan Transformasi Pendidikan Negara."

Buat insan bernama guru, tulus dari nubari... teddybear sorry
Related Posts with Thumbnails